Lange Termijn Spooragenda: Gelderland is hekkensluiter

Lange Termijn Spooragenda: Gelderland is hekkensluiter

De grenzen open, behalve voor keizerlijn Nijmegen-Kleve

Van de VIEV-persdienst 2014-04-12

Op vrijdag 28 maart 2014 is de “Netwerk Nederland, OV op het goede spoor” goedgekeurd door de Ministerraad en vervolgens gepresenteerd aan het publiek als Lange Termijn Spooragenda deel 2 (LSTA, deel 2). Ook VIEV heeft deze lange termijn agenda bestudeerd. Opvallend is de prominente plaats voor het grensoverschrijdende railvervoer. Gelderland is echter de grote afwezige in de agenda. VIEV is daarom een lobby gestart.

De teneur over de gepresenteerde tweede deel van de Lange Termijn Spooragenda (LSTA 2) is negatief. “Niets nieuws onder de zon”, schrijft de kritische pers. Zelfs de hoogste ambtenaar Jeroen Fukken zegt in OV magazine geen reizigersgroei na te streven. Heel opvallende uitspraak gelet op de ambitieuze Nederlandse klimaatdoelstellingen om broeikasgassen te reduceren. Als we allemaal met de elektrische auto gaan rijden, zal Nederland helemaal vast komen te staan. Zelfs Movares, he grootste Nederlandse spoorse ingenieursbureau durft een mening te verkondigen. Zij vindt het een gemiste kans dat het beschikbare budget de koers van de Lange Termijn Spooragenda bepaalt, in plaats van ambities wat men wil bereiken op het Nederlandse  spoor. En ook de eerste gesneuvelde is gevallen. Marion Gout, president-directeur van ProRail treedt af om dat zij zich niet kan vinden in de positie die ProRail gaat krijgen.

VIEV ziet echter lichtpunten. De ambitie is om de reis per OV van deur tot deur te verbeteren. Ooit was dat een leus van reizigersorganisatie Rover. Grote pluspunt is dat De LSTA, deel 2 bijzonder veel aandacht besteed aan het grensoverschrijdend railvervoer. Zo onderzoekt Groningen naar het verbeteren van de treinverbinding naar Bremen. Twente wil haar goede verbindingen met Duitsland og verder verbeteren. Maar met name de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg hebben lange verlanglijstjes ingediend. Eindhoven wil directe verbindingen naar Düsseldorf en Aken. En het doorrijden van de trein uit Antwerpen via Neerpelt (B) naar Weert wordt genoemd. Dat mag ook wel want sinds 6 april 2014 rijdt de piekuurtrein uit Antwerpen tot aan Hamont Achel, 600 meter voor de Nederlandse grens.

Een provincie ontbreekt, en dat is Gelderland. Zij en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen komen niet verder dan het noemen van de verbinding Nijmegen-Arnhem. De dienstregeling moet hiervan robuuster. Geen woord meer over de Deltalijn, de ICE-verbinding van Amsterdam naar Düsseldorf. Jarenlang was dat het paradepaardje van de provinciebestuurders. Het is uitermate teleurstellend te constateren dat de grootste Gelderse stad, Nijmegen, zich alweer verslapen heeft. Wat een schrijnend verschil met brainport Eindhoven. VIEV maakt zich dan ook grote zorgen. Geen woord over het belang van de railverbinding Nijmegen-Kleve. VIEV trekt dan ook de stoute schoen aan en gaat in Den Haag lobbyen. Een concept amendement is toegestuurd naar Tweede Kamerleden. Zo pleit VIEV voor meer perroncapaciteit zodat de RE10 doorgetrokken kan worden als opmaat voor de Keizerlijn.

Lees meer in de lange termijn spooragenda.

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>