Spoorlijn Nijmegen-Kleef weer op de agenda gemeenteraadsvergadering

Spoorlijn Nijmegen-Kleef weer op de agenda gemeenteraadsvergadering

RN7 – 28-09-2018

NIJMEGEN – Met enige regelmaat wordt gesproken over een mogelijke spoorverbinding tussen Nijmegen en Kleef. Ondanks grote maatschappelijke consensus op lokaal niveau over de zin van de lijn, wordt het project maar niet gerealiseerd. Wat moet er gebeuren om ook op provinciaal niveau het belang van de spoorlijn te doen inzien?

Volgend jaar maart worden opnieuw de Provinciale Staten gekozen. Dit vormt een belangrijk moment voor de Keizerlijn, de naam die de mogelijke spoorlijn tussen Nijmegen en Kleef heeft gekregen. Viev, de Vereniging voor Innovatief Euregionaal Vervoer is initiatiefnemer van het project (zie hiervoor de projectwebsite), maar lang niet de enige uitgesproken voorstander van de lijn. Onderwijsinstellingen als de Radboud Universiteit en de Hogeschool Rhein-Waal in Kleef, de vakbond FNV, lokale politieke partijen in Nederland en Duitsland en heel veel burgers zien de spoorverbinding ook graag gerealiseerd.

Tekst gaat verder onder de video.

Duitsland teleurgesteld in Provincie Gelderland
Op de conferentie ‘Geen grenzen, maar verbindingen’, die in januari dit jaar plaatsvond in Groesbeek, werd duidelijk dat alle betrokken gemeenten (Berg en Dal, Kleef, Kranenburg en Nijmegen) het eens zijn over zes belangrijke uitgangspunten en leek het een kwestie van tijd voordat daadwerkelijk tot reactivering over kon gaan. Conny Bieze, gedeputeerde bij Provinciale Staten, gaf echter te kennen te blijven inzetten op een betere busverbinding tussen Nijmegen en Kleef en geen actie te ondernemen voor een spoorlijn. Daarop kwamen felle en teleurgestelde reacties, ook vanuit Duitse zijde. Vervolgens haastte Bieze zich te zeggen dat ze over de periode tot maart 2019 praatte. Waarom zei zij dat niet direct?

Eerdere onderzoeken
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de spoorlijn loont. Zo concludeert een zeer recent onderzoek op Europees niveau dat de spoorlijn tussen Nijmegen en Kleef “een zeer kansrijke verbinding” is. Op provinciaal niveau zegt men echter dat het project “een minder hoge kans op haalbaarheid” heeft en blijft men bij het argument dat er te weinig nieuwe reizigers zijn. Geschat wordt dat zo’n 2.000 reizigers per dag van de internationale lijn gebruik zouden maken, mocht die er morgen liggen.

Radboud Universiteit
Han van Krieken, Rector Magnificus aan de Radboud Universiteit gaf tijdens de genoemde conferentie al aan dat de universiteit maar wat graag specialisten levert die de spoorlijn zouden kunnen realiseren. Denk aan planologen, economen, specialisten in het opzetten van business cases, maar ook studenten die zich daarvoor willen inzetten. Van Krieken: “We vinden het als Radboud Universiteit erg belangrijk om verbindingen met de hele regio te hebben. Daar hoort ook een stukje Duitsland bij, met de hogeschool in Kleef. We hebben in toenemende mate samenwerkingen met de Hogeschool. Zo willen we dat onze docenten daar les geven en de docenten uit Kleef bij ons. Natuurlijk moeten de studenten dan gemakkelijk op en neer kunnen reizen en dan is de huidige busverbinding echt onvoldoende”.

Of er nu een trein- of tramverbinding komt, of een andere vorm van lightrail, dat maakt de universiteit niet uit, aldus Van Krieken. “Als er maar een verbinding komt, dat is heel belangrijk”, vervolgt hij. “Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waarom dat in onze provincie niet kan, terwijl in het Westen van het land op allerlei plekken onder veel moeilijkere omstandigheden en voor veel meer geld wél overal verbindingen aangelegd worden.”

VVD Nijmegen
Maarten Bakker, raadslid voor de VVD in Nijmegen, is ook van mening dat de stad niet zonder de railverbinding tussen Nijmegen en Kleef kan: “Nijmegen heeft een centrumfunctie in de regio. Als je naar Boxmeer of Oss wilt, dan ben je daar in twintig minuten, maar ga je naar Kleef dan ben je bijna een uur onderweg. Dat hoort niet bij een centrumfunctie. We zijn daarom constant bezig om die verbinding op de kaart te zetten. Binnenkort is er bijvoorbeeld weer een gemeenteraadsvergadering en daar hebben we het samen met de PvdA op de agenda gezet. We zijn constant bezig om in de provincie te lobbyen en aan het kijken hoe we de verbinding wel kunnen realiseren”.

Ook de VVD zie de noodzaak van de verbinding voor de Radboud Universiteit, de HAN en de Hogeschool Rhein-Waal. De Heyendaalseweg is gigantisch druk en de Keizerlijn zou dat enorm kunnen ontlasten. “Er is veel samenwerking, er zijn veel internationale studenten en de druk op de wegen neemt alleen maar toe.”

In de gemeenteraadsvergadering van Nijmegen op 10 oktober wordt opnieuw gesproken over de plannen.

Bron: RN7 

About A. Goeman

Bestuurslid VIEV | Communicatie | Word gratis lid van VIEV | Contact gegevens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>