Succesvolle reactivering Neerpelt – Hamont, zo kan het ook!

Succesvolle reactivering Neerpelt – Hamont, zo kan het ook!

Vanochtend is in het Belgische Hamont-Achel, net over de grens bij Budel / Weert het nieuwe treinstation geopend. Namens VIEV was Maurice Niesten bij deze opening aanwezig.

Op zondag 6 april werd om 10.53 uur de eerste personentrein officieel verwelkomd in het station van Hamont. De opening gebeurde in het bijzijn van genodigden en inwoners van Hamont-Achel. Ook burgemeester Heijmans en Statenlid Anton Kirkels uit Weert waren aanwezig bij de opening. Met feestmuziek van de plaatselijke fanfare werden de genodigden binnengehaald. Om 11.15 reed de eerste passagierstrein in 57 jaar van Hamont naar Neerpelt, waarin door ons plaats werd genomen. Een kleine tien minuten later waren wij al in Neerpelt, zeer comfortabele rit.

Met de opening is een treinverbinding tussen Hamont en Weert een stukje dichter bij gekomen. Het treinstation van Hamont ligt op slechts 700 meter van de Nederlandse grens en zo’n 9 km kilometer van het station in Weert. Het doortrekken van de lijn kan eenvoudig omdat er al een niet-gebruikte spoorverbinding ligt. Het gemeentebestuur van Weert is groot voorstander om de internationale treinverbinding te realiseren, wel enkel voor personenvervoer.

Vanaf maandag 7 april is Hamont opgenomen in de dienstregeling van de NMBS. Op weekdagen zullen er drie piekuurtreinen vertrekken richting Antwerpen. ’s Avonds hebben twee treinen Hamont als eindstation. Ook de zogenaamde ‘studententrein’ richting Leuven zal elke zondag vertrekken vanuit Hamont. En voor wie in de zomer graag een dagje naar zee trekt, is er een rechtstreekse verbinding van en naar Blankenberge voorzien. Vanaf december is er een volledige dienstregeling voor het station van Hamont.

VIEV zal dit succesvolle voorbeeld van reactivering tot aan de grens gaan gebruiken in correspondentie aan de Duitse gemeenten Kleve en Kranenburg om in ieder geval in te zetten op verlenging van de RE10 van Kleve naar Kranenburg, wat ongeveer een gelijk aantal inwoners kent als Hamont. Zo komt gefragmenteerd de reactivering tot Nijmegen dichterbij.

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>