Die Lücke zwischen Nimwegen und Kleve muss weg!

Die Lücke zwischen Nimwegen und Kleve muss weg!

Van de VIEV persdienst: 2014-04-20

De WDR, bij velen bekend als Duitsland 3, zond op woensdag 16 april 2014 een reportage over de railverbinding tussen Nijmegen en Kleve. Europa heeft het geld voor reactivering.

De actualiteitenrubriek Bericht uit Brussel ging op station Kleve op zoek naar pendelaars die de bus naar Nijmegen (moeten) gebruiken.  Zo moeilijk was dat niet. De vermoeiende reis werd voor de kijker treffend in beeld gebracht. Schrijnend is echter dat een goede railverbinding al 20 jaar ligt weg te roesten. Deze railverbinding zou de reistijd kunnen verkorten van 50 naar 20 minuten. De pendelaars hebben er wel oren naar. Maar wethouder Beerten (Nijmegen) en wethouder Rauer (Kleve) zien reactivering niet zitten: “Veels te duur”.

“Onzin!”, oordeelt Michael Cramer, EU parlementslid voor de Grünen. Hij heeft een lijst opgesteld met de naam „Die Lücke muss weg!“. Op de lijst staan 15 Europese grensgebieden die  slecht per OV bereikbaar zijn waaronder De Panne (B) -Duinkerken (F). Een opsteker voor onze zusterorganisatie Trekhaak 73. Michael Cramer eist dat deze Lücken met Europees geld worden gedicht door het tussenliggende grensspoor te reactiveren.   Het is zijn inzet voor de Europese verkiezingen in mei.

De actualiteitenrubriek is goed geïnformeerd. Zo weten zij dat de gemeenten langs de lijn met elkaar steggelen over wijze van reactivering. Maar ondertussen kansen laten liggen. De reportage laat duidelijk zien dat reactivering geen technisch, geen financieel, maar een politiek probleem is. Aan Europa ligt het niet, maar zolang wethouders van Nijmegen en Kleve geen verzoek indienen, blijft de rails verder roesten. Nog nooit is de ambitieloosheid van onze grensbestuurders zo treffend op televisie uitgezonden.

Grafische weergave

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>