Komt er een derde treinverbinding met onze Zuiderburen?

Ruim 4000 reizigers steunen de petitie voor de treinverbinding tussen Weert en Hamont.  Op vrijdag 19 juli j.l. is op station Weert  de petitie voor de trein Weert-België aangeboden aan de Belgische en Nederlandse Spoorwegen.Deze petitie is overhandigd aan mevrouw van Balen, regiodirecteur Antwerpen van de NMBS en de heer Alting von Geusau, regiodirecteur Zuid van de NS. Bij het aanbieden waren ook wethouder Frans van Eersel (Weert), wethouder Frans Strik (Cranendonck) en burgemeester Theo Schuurmans (Hamont-Achel) aanwezig. Anton Kirkels gaf namens het Limburgse Parlement acte de présence.

Het grootste obstakel bij het opstarten van deze treinverbinding zijn de exploitatiekosten; de NMBS bezuinigt de laatste jaren hierop. En wat betreft de infrastructuur, daar zijn waarschijnlijk ook wat aanpassingen nodig, maar dat zijn éénmalige investeringen waarvoor vaak subsidies kunnen worden gevonden. De provincies Noord-Brabant en Limburg en de vervoerders zouden gezamenlijk moeten kijken naar de drie grensoverschrijdende spoorlijnen, Maastricht-Luik, Weert-Hamont en Roosendaal-Antwerpen met het doel om deze treinverbindingen te verbeteren.

Het Belgische gedeelte van de IJzeren Rijn van Mol via Neerpelt naar de Nederlandse  grens is bij de NMBS bekend  onder spoorlijn 15. ProRail heeft in 2007 het baanvak tussen de grensplaats Hamont en Weert een opknapbeurt gegeven, waarna het  heropend werd voor het goederenvervoer. Er rijden nu een beperkt aantal goederentreinen over dit baanvak en dit is voornamelijk de dagelijkse  zinkertstrein vanuit de haven van Antwerpen naar de zinkfabriek in Budel.

Het traject Hamont-Weert is een onderdeel van de IJzeren Rijn en werd tot 1953 ook gebruikt voor personenvervoer. Reactivering van het reizigersvervoer zal een goede stimulans zijn voor de economische groei van de regio en voor een betere bereikbaarheid daarvan. De potentie voor deze verbinding werd positief beoordeeld door adviesbureau Movares. Daarnaast is het zeer goed mogelijk dat het aantal mensen dat op de nog te bouwen stations zal in- en uitstappen hoger zal uitvallen dan de tot nu toe gemaakte ramingen.  Een verkeerde en een dus te lage inschatting van het aantal reizigers gold destijds ook voor het station Maarheeze.

De petitie is online te vinden op  petities.nl.

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>