Vanaf zomer 2017 stoptrein tussen Arnhem en Düsseldorf

Kansen voor spoorlijn Nijmegen Kleve blijven liggen door verdeelde regio

Vanaf de zomer van 2017 rijden rechtstreekse stoptreinen tussen Arnhem, Emmerich en Düsseldorf. Dat hebben staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en de Duitse deelstaatminister Groschek (SPD) van Noordrijn-Westfalen vandaag bekendgemaakt in Emmerich. ‘De nieuwe stoptrein maakt de treinreis tussen Arnhem en Emmerich een stuk sneller. Van ruim 2 uur nu, naar een halfuur straks’, aldus Mansveld. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van VIEV in vervulling.

De nieuwe stoptreinverbinding is een regionaal initiatief van het Duitse verkeersverbond Verkehr Rhein Ruhr. De provincie Gelderland, stadsregio Arnhem-Nijmegen en het
ministerie van Infrastructuur en Milieu werken hieraan mee. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt daaraan eenmalig € 6 miljoen bij.

De trein zal tussen Arnhem en Düsseldorf onder andere stoppen op de stations Arnhem, Zevenaar, Emmerich, Oberhausen en Duisburg. Naar verwachting zullen dagelijks 2000 tot 2200 mensen met de nieuwe stoptrein grensoverschrijdend reizen. De trein rijdt vanaf de zomer van 2017 één keer per uur. Reizigers hoeven niet te reserveren. De trein vormt een aanvulling op de snelle ICE (Intercity-Express tussen Nederland, Duitsland en Zwitserland) waarvoor een reservering noodzakelijk is. De ICE rijdt eens in de 2 uur en stopt alleen op grote stations.

Mansveld noemt het verbinden van grensregio’s een belangrijke prioriteit. ‘Via het spoor zijn de ruim twee miljoen inwoners van Gelderland straks verbonden met de ruim zeventien miljoen inwoners van Noordrijn-Westfalen.’ Tijdens een vervolg-spoortop tussen Nederland en Duitsland, die begin 2014 moet plaatsvinden, wil de staatssecretaris ook spreken over andere trajecten waar de verbinding nog beter zou kunnen, zoals tussen Eindhoven en Düsseldorf en tussen Heerlen en Aken. Dit versterkt onze positie als belangrijke vervoerschakel in Europa.

Helaas werd de spoorlijn Nijmegen Kleve niet genoemd door Mansveld. Wat blijkt. In een Intervisie-bijeenkomst die onlangs was gehouden tussen provincie, stadsregio en het ministerie gaf de stadsregio zelf aan dat de bestuurders verdeeld zijn over wat er nu precies moet gaan rijden: trein of tram. Dat de stadregio en Nijmegen daar mede debet aan is door de tram te propageren en ondertussen deze uit te stellen, zal wel niet verteld zijn.

Tijdens de bijeenkomst in Emmerich bevestigde VRR-chef Martin Husemann – op een vraag van de VIEV – dat de VRR graag de huidige RE10 (die nu eindigt in Kleve) doortrekt
naar Nijmegen, maar de regio inderdaad niet meewerkt. VIEV kan niet anders concluderen dat de grensregio Nijmegen op deze bijeenkomst enorme kansen heeft laten liggen.

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>