Nieuw perspectief voor spoor Nijmegen-Kleve

Nieuw perspectief voor spoor Nijmegen-Kleve

NIJMEGEN – 1 juni 2016.
Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat de laatste trein uit Nijmegen naar Kleve vertrok. In deze 25 jaar zijn de grenzen open gegaan en kunnen we zonder paspoortcontrole naar Duitsland reizen. We hebben één munteenheid gekregen en betalen versnaperingen, benzine, etc. zonder te hoeven omwisselen. Nijmegen kreeg een stadseiland, een Spiegelwaal, een prachtige verlengde Waalbrug én de Oversteek, de langgekoesterde stadsbrug.

Ook in Groesbeek stond de tijd niet stil en verrees een prachtig nieuw centrum en aan Duitse zijde verrees in Kleve de internationale hogeschool en in Kranenburg verdubbelde de bevolking door immigratie vanuit Nederland, waardoor tevens veel nieuwe woningen werden gebouwd. Veel ontwikkelingen dus de afgelopen 25 jaar.

Qua internationale spoorverbinding stond de tijd niet alleen stil, maar zijn we zelfs in de tijd teruggegaan! Ruim 125 jaar lang kon per trein rechtstreeks tussen Nijmegen en Duitsland gereisd worden, alleen de afgelopen 25 jaar niet. Wat VIEV betreft zitten we qua spoor dus weer in 1864, maar vandaag niet! Voor het eerst in 25 jaar tijd was het mogelijk om een gedeelte van het traject af te leggen in een RailHog. Dus zonder te hoeven trappen reizen over de Keizerlijn! We willen hiermee wederom aandacht vragen voor deze internationale spoorlijn die ligt te verroesten in een tijd dat de roep om duurzame mobiliteit luider klinkt dan ooit! Wij doen een klemmend verzoek aan de Gelderse bestuurders om reactivering van deze spoorlijn topprioriteit te maken en meer ambitie te tonen dan de grensoverschrijdende buslijn te verbeteren. Een bus die parallel rijdt aan het spoor is een vorm van kapitaalvernietiging pur sang! Buslijnen volgens het visgraatmodel laten rijden naar stations aan deze gereactiveerde spoorlijn is van toegevoegde waarde voor de euregionale reiziger en een verrijking voor de gehele regio!

About A. Goeman

Bestuurslid VIEV | Communicatie | Word gratis lid van VIEV | Contact gegevens

Een reactie op “Nieuw perspectief voor spoor Nijmegen-Kleve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>