Sociaaldemocraten lanceren stappenplan voor reactivering in 2015

Sociaaldemocraten lanceren stappenplan voor reactivering in 2015

De SPD en PvdA hebben een gezamenlijk plan gepresenteerd voor reactivering van de railverbinding tussen Nijmegen en Kleve. Over vijf jaar moet er een Light Rail rijden. Het plan mag een echte doorbraak worden genoemd. Tot voor kort was de PvdA tegenstander van alles wat riekte naar railvervoer.

Soms zijn de wonderen de wereld niet uit. Terwijl het gemeentebestuur van Nijmegen pas na 2030 met een tram naar Kleve wil rijden, lanceren de sociaaldemocraten in de  grensregio een nieuw plan. Op zaterdag 17 maart 2012 waren raadsleden en bestuursleden van de SPD-afdelingen Kleve en Kranenburg en de PvdA-afdelingen Groesbeek en Nijmegen bijeen op het station van Kranenburg. Het plan voorziet in een stapsgewijze reactivering. Er zijn drie stappen. In de eerste fase wordt de huidige Regionaal Express 10 (RE10) vanuit Düsseldorf doorgetrokken naar Nijmegen-Heijendaal. De light rail (ofwel lichte trein) zal in Kleve stapsvoet als “tram” over de Wiessenstrasse rijden. Vanaf het Spoykanal spoort de light rail naar Nijmegen met een vaart van 80 km/h.

In de tweede fase wordt gestart met de bouw van een tramspoor tussen Nijmegen CS en Heijendaal. Met deze ombouw van busbaan naar trambaan loopt men voor op de HOV-plannen van Nijmegen. De derde fase komt in beeld als Nijmegen start met de bouw van de tramlijn door de stad. Dan pas kan de spoorlijn Nijmegen-Kleve vertramd gaan worden.

VIEV is enthousiast over de plannen. Tot voor kort was de PvdA – bij monde van burgemeester Prick van Groesbeek – fel tegenstander van alles wat op rails kan rijden. Zelfs de
Tweede Kamerfractie van de PvdA wist hij te bewerken. Dat de PvdA nu voorstander is geworden, is een echte doorbraak. Ook inhoudelijk is het een goed plan. De sociaaldemocraten kiezen voor pragmatische aanpak: er moet zo snel mogelijk iets rijden, én tegen lage kosten. Er vinden geen principiële discussies plaats over wat het beste
vervoersysteem is. Alle opties worden hierbij opengehouden zodat men kan inspelen op actuele ontwikkelingen: light rail (=lichte trein), tramtrein of tram. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de bezwaren in Groesbeek.

Het plan voldoet dan ook aan het VIEV-standpunt waar de reiziger voorop staat. Er is nu lang genoeg gewacht met reactivering. Het doet zondermeer deugd dat de sociaaldemocraten zich hebben laten inspireren door feiten en cijfers verzameld door VIEV. De resultaten serieus van het recente Sintropher-onderzoek worden serieus genomen.
Het plan is bovendien goed getimed. Het Nijmeegse gemeentebestuur wil reactivering uitstellen tot na 2030 (!!!). Met dit plan presenteren de SPD en de PvdA een
alternatief. Wat VIEV betreft zou elke maatschappelijke organisatie het plan moeten kunnen onderschrijven zodat er een breed gedragen euregionaal
burgerinitiatief komt voor heropening.

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>