Excursie Haller Willem – verslag excursie

Excursie Haller Willem – verslag excursie

Zaterdag 15 maart 2014 was het dan zover! Een door de VIEV georganiseerde excursie naar de Haller Willem. De Haller Willem is de bijnaam voor de spoorlijn Osnabrück–Brackwede, welke na jarenlang buiten gebruik te zijn geweest in 2005 is gereactiveerd. De opening op 5 juni 2005 werd met talrijke feesten langs het traject gevierd en sindsdien rijdt de Haller Willem van Bielefeld naar Osnabrück.

Iedereen stond klokslag 8 uur klaar op station Nijmegen ter hoogte van spoor 35 en we vertrokken met de Veolia trein van 8.11 naar Mook-Molenhoek, waarbij wij tijdens deze rit goed zicht hebben op de spoorlijn Nijmegen – Kleef. Hierna stappen wij over in de auto en vertrekken wij naar Brackwede waar wij na een rit van ongeveer 2 uur en 15 minuten aankomen. Even snel een verdiende kop koffie en een groepsticket gehaald en enkele minuten later arriveert de trein precies om 11.07 op spoor 5.

Hier stappen wij op de Haller Willem (km 0,0) richting Osnabrück Hbf (km 52,9). Door een mooi heuvelachtig landschap reizen wij naar Osnabrück Hbf. Wij zien ook hoe bussen precies op de trein aansluiten en nagenoeg op het perron stoppen. Goed idee voor Groesbeek? Bij passeersporen valt ons op hoe rank en bijzonder de dwarsliggers zijn, waardoor lightrail goed mogelijk is en goederenverkeer wordt uitgesloten.

De stadswandeling in Osnabrück Hbf voert ons langs de oude kerk en het Rathaus en als vanzelf lopen wij tegen een uitnodigend bordje met ‘panoramaterras’ aan. Snel naar de 6e etage met prachtig uitzicht over de stad eten wij een pizza met een groot glas fris. Openbaar vervoer is echter het thema waarom wij hier zijn, dus snel weer terug om het station met twee verschillende hoogtes te verkennen. En net op tijd, want daar komt zowaar de Hamburg – Köln Express (HKX) het station binnen gereden met enkele originele TEE Rheingold Express rijtuigen aan de haak. De stickers op deze rijtuigen geven aan dat men al voor 18 euro kan doorreizen naar Hamburg. Aanlokkelijk, maar nu geen tijd. Wellicht een volgende excursie?

We stappen weer de Haller Willem in, nu richting Bielefeld. Na wat onderhoud met de machinist laat hij de deur openstaan en kijken wij nagenoeg de hele rit over zijn schouders mee, wat enkele mooie fotomomenten oplevert. Eerder dan gedacht arriveren we in Bielefeld, waar we vanwege de tijdsdruk de eerste trein terug naar Brackwede (3 minuten) nemen en beginnen aan de autorit naar Nijmegen. Iedereen is het erover eens dat het een geslaagde dag is geweest, welke we nog vervolg hebben gegeven in de VIEV stamkroeg naast het wijkcentrum Burghardt. Dag is werkelijk voorbij gevlogen, nu snel opvolging vinden met een leuke excursie in het nieuwe verenigingsjaar! (onderstaand nog enkele foto’s)

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

2 reacties op “Excursie Haller Willem – verslag excursie

 1. Ties.
  on said:

  Hallo, leuk dat je er een mooi verslag van hebt gemaakt.En dat jullie een geslaagde dag hadden.
  Hoop een volgende keer mee te kunnen.
  Groet.

 2. HErman Katteler
  on said:

  Waarschijnlijk waren er rondom dit traject w’el bestuurkrachtige bestuurders en politici die heropening mogelijk maakten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>