Brug over Kendel geplaatst

De spoorlijn Boxtel – Wesel, ook wel het Duits lijntje genoemd (in Duitsland: Boxteler Bahn), is een voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij (NBDS). De lijn verbond het Duitse Wesel met het Nederlandse Boxtel via Goch, Gennep, Uden, Veghel en Schijndel. Na 1925 kwam het beheer van het Nederlandse gedeelte van de lijn in handen van de SS en het Duitse gedeelte van de lijn kwam (als DB 2515) onder beheer van de DRG.

Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint Petersburg. Vanaf 15 mei 1881 reden over deze lijn D-treinen (internationale sneltreinen) waarmee men zonder overstappen van Londen via Vlissingen naar Berlijn kon reizen. Vanwege dit comfort maakten veel vorsten, waaronder de Russische tsaren, en diplomaten voor hun Europese reizen gebruik van dit traject. Het Duitse grensstation was station Goch, het Nederlandse was station Gennep.

Al enkele tientallen jaren zijn de sporen op dit traject verwijderd en is het spoorbed volledig overwoekerd. Sinds enkele jaren is onder andere gemeente Gennep bezig geweest op dit historische traject met behulp van Europese subsidies een fietspad te realiseren, waar wordt gewezen op nog zichtbare aspecten van deze spoorlijn. Dinsdag 10 juli is de grensoverschrijdende fiets- en wandelbrug over de Kendel tussen Ottersum en Hommersum geplaatst. De komst van deze brug maakt het fiets- en wandelpad over het voormalig spoortracé van het Duits Lijntje helemaal compleet. Nu kan op de plek waar in vroegere tijden de ‘Blauwe Brabanders’ via het spoor de grens passeerden ook de recreant weer
het grensriviertje over. Onder de nieuwe brug zijn de resten van de oude spoorbrug nog goed zichtbaar. Op de website van het Duits Lijntje vindt u meer informatie.

Secretaris Maurice Niesten heeft afgelopen weken over dit traject gefietst en zag hoeveel mensen van dit nieuwe traject gebruik maakten. Hij concludeerde dat spoorlijnen blijven verbinden, ook al zijn ze niet meer fysiek aanwezig. Daarnaast is het fijn om te zien dat er nog steeds regio´s zijn die de samenwerking opzoeken om grensoverschrijdende projecten te realiseren.

About M. Niesten

Voorzitter VIEV | Word gratis lid van VIEV | Volg VIEV op twitter: @v_i_e_v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>