Kieswijzer

Met de gemeenteraadsverkiezingen 2018 op komst, hebben wij de verkiezingsprogramma’s doorgenomen van alle deelnemende partijen van de gemeente Nijmegen en de gemeente Berg en Dal. U treft onderstaand hun letterlijke standpunten inzake de spoorlijn Nijmegen – Kleve aan.

Gemeente Nijmegen:

 • SP (Socialistische Partij) – Nijmegen zet zich samen met buurgemeenten en de Provincie in voor een treinverbinding tussen Nijmegen en Kleve. De busverbinding naar Kranenburg en Kleve wordt uitgebreid.
 • GroenLinks – Er komen betere OV- en fietsverbindingen tussen Nijmegen en Kleve en de tussenliggende gebieden (Kranenburg, Donsbruggen en Nütterden).
 • Democraten 66 (D66) – Geen standpunt.
 • Partij van de Arbeid (PvdA) – PvdA Nijmegen wil dat onze stad goede verbindingen heeft met Duitsland. Wij zijn één Europa en Nijmegen ligt dichter bij veel grote steden in het Ruhrgebied dan bij de Randstad. Maar het spoor wordt al 25 jaar niet meer bereden en de N325/B9 loopt dood in een weiland. De grootste economie van Europa ligt om de hoek, maar Nijmegen staat er met de rug naartoe. Al jaren werkt PvdA Nijmegen met de Duitse SPD, met andere PvdA-afdelingen, andere partijen, gemeenten en natuurclubs samen voor een groene verbinding met Kleef. De treinverbinding met Kleef komt er. Ook in Duitsland en in Berg en Dal staan de meeste seinen op groen.
 • VVD – Nijmegen verdient betere stations en treinverbindingen. We breiden het Centraal station en station Heyendaal uit. We willen een directe trein naar Duitsland en een verdubbeling van de spoorbrug bij Ravenstein.
 • Gewoon Nijmegen – Geen standpunt.
 • CDA – Geen standpunt.
 • Stadspartij De Nijmeegse Fractie (DNF) – Geen standpunt.
 • http://www.ouderenbelangennijmegen.nl/ – Geen standpunt. 
 • VoorNijmegen.NU – Er komt een spoorlijn naar Kleve. De universiteit en de HAN hebben veel Duitse studenten. Deze komen veelal met de auto waardoor de parkeerdruk op en rond het universiteitsterrein stijgt. VoorNijmegen.NU gaat intensief onderhandelen om de spoorlijn naar Kleve te heropenen.
 • Partij voor de Dieren – Geen standpunt.
 • ChristenUnie – Geen standpunt.
 • OPA – OPA wil de bus uit de Burchtstraat halen en de treindienst naar Kleve herstellen.
 •  50PLUS – Geen standpunt.

Gemeente Berg en Dal:

 • CDA Berg en Dal – Het CDA ziet reactivering van het spoor door Groesbeek niet zitten. Het CDA wil geen trein-, tram- of lightrailverbinding door deze dorpskern, omdat dit (financieel) niet haalbaar en niet realistisch is. Activering van het spoor veroorzaakt bovendien hinderlijke stagnatie op de doorgaande wegen in de kern van Groesbeek.
 • Voor Openheid en een Leefbaar Groesbeek (VOLG) – Geen standpunt.
 • Sociaal Groesbeek (SG) – Geen standpunt.
 • Groesbeekse Volkspartij (GVP) – Geen standpunt.
 • Voor Berg en Dal (VBD) – VBD ondersteunt het initiatief om de haalbaarheid te onderzoeken van een reactivering van de spoorlijn Nijmegen-Kleve. Deze spoorlijn doorkruist Groesbeek. Eén van de harde randvoorwaarden is voor ons, dat in Groesbeek tenminste één halteplaats zal worden gerealiseerd en dat de planontwikkeling voor de gemeente volledig kostenneutraal zal verlopen. De gemeente Berg en Dal moet als direct betrokkene ook zitting nemen in de organisatie die het onderzoek begeleidt en bij gebleken haalbaarheid ook een prominente rol opeisen bij de concrete planontwikkeling. Uiteraard met participatie van de burger en lokale maatschappelijke organisaties.
 • Polderbreed – Geen standpunt.
 • PvdA Berg en Dal – We zetten in op nog meer samenwerking en kruisbestuiving met onze Duitse zustersteden Kleef en Kranenburg. Wij voorzien een nog grotere aantrekkingskracht van de ontwikkelingen in Kleef en Nijmegen op economisch, educatief (hogeschool Kleef, Nijmegen) gebied en toerisme en recreatie. Vandaar ook onze steun aan de reactivering van de railverbinding Kleef-Nijmegen, ingepast in een autoluw/-vrij/-arm centrum van Groesbeek.
 • Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS) – Geen standpunt.
 • GroenLinks Berg en Dal – Er liggen kansen voor samenwerking met de oosterburen. Samen met de Kreis Kleve vormt onze regio Arnhem – Nijmegen één van de 3 belangrijkste economische ontwikkelingsgebieden in Europa. Dit biedt kansen en bedreigingen. Internationale samenwerking moet de bedreigingen afweren en de kansen benutten en GroenLinks pleit daarom onder meer voor herstel van de spoorverbinding Nijmegen-Kleef.
 • VVD Berg en Dal – Geen standpunt.
 • D66 Berg en Dal – De gemeente moet duurzaam OV, voor iedereen bereikbaar en grensoverschrijdend stimuleren. D66 wil in dit kader verder onderzoek naar een duurzame geluidsarme railverbinding van Kleve naar Nijmegen met als tussenstop Groesbeek.

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden sinds wij met een aantal leden op excursie gingen naar Korbach . Hoogste tijd voor een nieuw uitje, ditmaal wat dichter bij huis. We hebben dit jaar gekozen om zaterdag 10 maart 2018 naar Düsseldorf te gaan.

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en telt zo’n 600.000 inwoners, waarmee het de zevende stad van Duitsland is. Een bijzonder feitje is dat Düsseldorf de enige stad in Duitsland is waar de verkeerslichten voor voetgangers ook een aparte geelfase hebben. Het gele signaal wordt door een rechthoekige gele balk
weergegeven. Daarnaast – en voor ons veel relevanter – is Düsseldorf de enige stad in Duitsland met twee rechtstreekse stoptreinverbindingen naar Nederlandse steden (Arnhem en Venlo). Deze dag is de reis de bestemming en Düsseldorf een aangename tussenstop voor een stadswandeling en een versnapering.

Lees verder

ARNHEM – Vandaag heeft VIEV de petitie “Snel met de trein reizen tussen Nijmegen en Kleve campus” overhandigd aan Gedeputeerde Bieze van provincie Gelderland. In deze petitie wordt de provincie gevraagd om actief Arriva en ProRail te benaderen om binnen afzienbare tijd de langgekoesterde wens te realiseren om met de trein te reizen tussen Nijmegen en Kleve. De petitie is inmiddels door 1375 burgers getekend.

Lees verder

In slechts 22 minuten van Arnhem naar het Duitse Emmerik reizen? Het zou vanaf vandaag mogelijk moeten zijn om ieder uur met de Rhein-IJssel-Express tussen Arnhem en Emmerich te reizen.

Echter alleen de eerste rit van vanmorgen heeft gereden, Alle volgende ritten die vandaag gepland waren zijn geannuleerd. Volgens de NS rijdt de trein niet door ‘beperkingen in de materieel inzet’. Er wordt gefluisterd dat het te maken heeft met een verkeerde software update, dit is echter nog niet bevestigd. 

Lees verder

Gelderlander 4-4-17: De Hochschule Rhein-Waal in Kleef gaat uitbreiden. Op dit moment wordt het oude schoolgebouw van de Wirtschaftsschule Francken op het Bensdorp-terrein gesaneerd en omgebouwd. De vakschool krijgt er daardoor 2.400 vierkante meter lesruimte bij, meldt de Duitse krant Rheinische Post.

Op relatief korte termijn hebben we nog eens 1.700 vierkante meter nodig om in de nabije toekomst niet in de problemen te komen’’, zegt voorzitter Heide Naderer tegenover de Duitse krant.

Lees verder

RP-online: 16 maart 2017

KLEVE: Es ist ein kleiner Schritt auf dem Weg der Reaktivierung der Bahnstrecke Kleve – Nimwegen, aber es geht voran. Von Matthias Grass
 
“Alle Anrainerkommunen stehen der Reaktivierung der Bahnstrecke grundsätzlich positiv gegenüber”, zieht Landrat Wolfgang Spreen ein positives Fazit aus der Besprechung mit Vertretern der Kommunen Nimwegen, Berg en Dal, Kranenburg und Kleve, zu der er in Kooperation mit der Euregio eingeladen hatte. Zusätzlich sollen die Fahrgastprognosen zur Streckenaktivierung Kleve – Nimwegen, die aus dem Jahr 2011 stammen, an die aktuellen Rahmenbedingungen angepasst werden – zum Beispiel in Bezug auf das mögliche Potenzial der Hochschule Rhein-Waal.

Lees verder

Ze bezitten de paardenkracht van een flinke vrachtwagen, zijn hooguit 18 meter lang en wegen maar 28 duizend kilo, inclusief passagiers. En de prijs per stuk? Iets meer dan een half miljoen euro. Geen geld. De nieuwe Engelse minitreinen zijn in alle opzichten bijzonder. Hun doel: een nieuw leven schenken aan spoortrajecten die een halve eeuw geleden zijn opgeheven zijn, zo meldt The Times.

Lees verder